5 jaar in beeld

Wij hebben een impressie gemaakt over Zorgatelier Buiten;
5 jaar in woord en beeld.
Een impressie van hoe de zorgvragers met NAH hun dag hier doorbrengen en wat het voor hen betekent.

We zijn op het idee gekomen om over Zorgatelier Buiten een presentatie te geven omdat een kennis van mij naar Buiten gaat en daar erg enthousiast over verteld en ik bij hem thuis de vele verschillende kunstwerken heb kunnen bewonderen.

Ik wil iets over hem vertellen:
Altijd bij een reclame drukkerij gewerkt, weet veel van kleuren, kleurcombinaties en heeft oog voor detail. Nu heeft hij OPS, schilders ziekte. OPS ontstaat door regelmatige blootstelling aan organische oplosmiddelen hierdoor kan je blijvende schade aan het zenuwstelsel oplopen en onherstelbare stoornissen van de hersenfuncties.
Klachten:

  • heel veel pijn kan iedere dag op een andere plaats zitten.
  • Concentratie problemen, moeite met lezen, tv kijken
  • Stemmingswisselingen
  • Korte termijngeheugen is aangetast, telefoon in de koelkast als hij iets te drinken wil pakken en krijgt tussendoor telefoon hij raakt ook veel dingen kwijt omdat hij niet meer weet waar hij het gelaten heeft of zelfs of hij het gebruikt heeft, vergeet afspraken, sleutels en zelf zijn schoenen aan te doen als hij naar de winkel gaat.
  • Evenwichtsstoornissen, mag geen auto meer rijden, kan niet meer fietsen of ver lopen.
  • Snel moe
  • Bij te veel inspanning of indrukken valt hij flauw, kan een tijdje duren, 1 tot 15 minuten, daarna is zijn “batterij” weer opgeladen.

Dit is moeilijk voor hem maar ook voor zijn gezin, hun omgeving begrijpt het niet ook omdat je aan de buitenkant niks kan zien. verjaardagen zijn bijvoorbeeld veel te druk voor hem en hij gaat daar dan ook liever niet heen. Dit onbegrip is voor het hele gezin erg frustrerend en ze hebben zo ook vrienden en zelfs familie verloren.

Om het gezin te ontlasten en om hem een nuttige dag besteding te geven gaat hij 3 keer in de week naar Zorgatelier Buiten. Hier zit hij tussen mensen die hem begrijpen en kan hij zich uiten in mooie kunstwerken, zijn ervaringen met bijvoorbeeld kleuren combineren kan hij hier goed gebruiken. Maar hij kan zich ook terugtrekken als hij daar behoefte aan heeft en die ruimte krijgt hij bij Zorgatelier Buiten ook.

Je kunt overal op klikken, steeds ontdek je weer iets nieuw van Buiten.
Je zult dan begrijpen waarom Buiten een buiten-gewone plek is voor buiten-gewone mensen.

De boom der kunsten
We nemen jullie mee naar de boom der kunst.
De takken van de boom neemt jullie mee naar een paar prachtige creaties die gemaakt zijn door zorgvragers van zorgatelier Buiten. Ik wil dat jullie goed letten op de creaties want ze spreken iets uit.
Als je goed heb opgelet zie je overal de ogen terugkeren. Zorgvrager met NAH zien de wereld met andere ogen. Maar vragen ons ook om ze te zien zoals ze zijn, net als jij en ik. De laatste tak van de boom laat jullie een paar creaties zien die gemaakt zijn door de deelnemers aan zorgatelier Buiten. En zoals je ziet, is er allerlei uiting van het maken van kunst mogelijk.

Het begon als een droom
Staat nu vast als een huis
Na vijf jaar geen huisje voor 2
Maar een Buiten voor velen

Amerentia Loomeijer
Maria del Carmen Dias
Carin Dequelle
Mandy Fonken